09.01.2024

Kako su se u Rijeci mijenjale nekretnine kroz povijest?

Kako su se u Rijeci mijenjale nekretnine kroz povijest?Povijest nekretnina u Rijeci
Rijeka, poznata kao vrata Mediterana, grad je koji je tijekom stoljeća prolazio kroz različite promjene koje su se odrazile i na njezine nekretnine. Od drevnih rimskih vila do modernih nebodera, svaka zgrada ima svoju priču koja čini dio bogate riječke povijesti.  Rijeka, poznata kao luka različitosti, grad koji odiše bogatom povijesti i kulturom, uvijek je bila atraktivna destinacija za život. Njene nekretnine su se kroz stoljeća mijenjale, prateći trendove i potrebe stanovnika. 

Rimska Rijeka i prve nekretnine
Rimljani su bili prvi koji su prepoznali strateški položaj Rijeke. Izgradili su brojne vile, a tragovi tih prvih nekretnina još uvijek se mogu vidjeti. Primjerice, ostaci antičkog naselja Tarsatica, smješteni na području današnjeg Trsatskog kaštela, svjedoče o bogatoj prošlosti ovog grada.

Srednjovjekovna Rijeka i utvrde
Srednji vijek donio je nove izazove za Rijeku. Grad je bio pod stalnom prijetnjom osvajača, što je rezultiralo izgradnjom brojnih utvrda. Nekretnine iz tog razdoblja karakterizirane su vojnom arhitekturom, ali i prvim tragovima urbanizacije.


Rijeka u doba Austro-Ugarske
Rijeka je za vrijeme Austro-Ugarske monarhije doživjela veliki procvat. Gradnja monumentalnih zgrada iz tog razdoblja ostavila je dubok trag na izgled grada. Građevine poput Guvernerove palače, Trgovačke i Obrtničke škole ili zgrade Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca svjedoče o raskoši toga vremena.
Nekretnine iz tog razdoblja karakteriziraju visoki stropovi, veliki prozori i bogato ukrašene fasade. Mnoge od njih danas su zaštićene kao kulturna dobra i predstavljaju pravi biser arhitektonske baštine grada.

Industrijska revolucija i njen utjecaj na riječke nekretnine
Industrijska revolucija donijela je velike promjene za Rijeku. Grad je postao važno industrijsko središte Habsburške Monarhije, što je dovelo do izgradnje brojnih tvornica, skladišta i radničkih naselja. Ovo razdoblje obilježeno je gradnjom luksuznih vila i palača koje su bile dom buržoaziji.

Rijeka u socijalističkom razdoblju
Dolaskom socijalizma, mijenja se i arhitektura grada. Izgrađeni su brojni stambeni blokovi koji su trebali zadovoljiti potrebe brzo rastuće populacije. Ove zgrade, često nazivane "socijalističkim neboderima", karakterizira jednostavnost dizajna i funkcionalnost.
Uprkos tome što mnogi smatraju da ove zgrade nemaju estetsku vrijednost kao one iz ranijih razdoblja, one su postale integralni dio vizualnog identiteta grada.


Moderna Rijeka i njen urbani pejzaž
Razdoblje nakon Drugog svjetskog rata donosi modernizaciju Rijeke. Izgrađeni su brojni stambeni blokovi i poslovne zgrade koje danas čine većinu riječkog urbanog pejzaža. 
Danas je Rijeka moderna metropola koja kombinira elemente svoje bogate prošlosti s potrebama suvremenog života. Nekretnine u gradu variraju od starih vila i palača do modernih stanova i poslovnih prostora.
Novogradnja u Rijeci prati trendove energetske učinkovitosti i održivosti. Mnoge nove zgrade opremljene su solarnim panelima, a materijali korišteni u njihovoj izgradnji su ekološki prihvatljivi.

Povijest kroz zidove
Promatrajući arhitekturu Rijeke možemo vidjeti kako se grad mijenjao kroz povijest. Od drevnih rimskih ruševina do modernih nebodera, svaka zgrada je svjedok jednog vremena. Kupnjom nekretnine u Rijeci ne samo da ulažete u svoju budućnost, već postajete dio bogate povijesti ovog grada. 
Rijeka je grad koji se konstantno mijenja, ali uvijek ostaje vjeran svojoj bogatoj povijesti. Nekretnine u Rijeci odražavaju tu dinamiku, pružajući širok spektar mogućnosti za sve one koji žele postati dio ovog uzbudljivog grada.
Posjetite Rijeku, istražite njen bogati arhitektonski krajolik i pronađite savršenu nekretninu koja će biti vaš dom ili investicija. Bilo da tražite vilu s pogledom na more, stan u središtu grada ili poslovni prostor, Rijeka ima nešto za svakoga. Uz pravu investiciju, možete postati dio riječke povijesti.Zavirite u Duxomenalnu ponudu nekretnina u Rijeci!
Površina
69,34 m2
Sobe
3
ID Kod
26586
Detalji
RIJEKA, CENTAR - Stan od 106 m2
Lokacija
Centar - Rijeka
499.000€
Površina
106 m2
Sobe
4
ID Kod
26566
Detalji
RIJEKA, CENTAR - uhodani apartmani na samom Korzu
Lokacija
Centar - Rijeka
300.000€
Površina
62 m2
Sobe
3
ID Kod
26407
Detalji
RIJEKA, CENTAR - novouređeni apartmani u samom centru
Lokacija
Centar - Rijeka
380.000€
Površina
78 m2
Sobe
4
ID Kod
26403
Detalji
RIJEKA, BELVEDER - moderan jednosoban stan
Lokacija
Belveder - Rijeka
140.000€
Površina
30 m2
Sobe
2
ID Kod
26279
Detalji
RIJEKA, DONJA VEŽICA - novoadaptirani stan s pogledom na more
Lokacija
Donja Vežica - Rijeka
240.000€
Površina
70,10 m2
Sobe
3
ID Kod
25753
Detalji
Površina
118 m2
Sobe
4
ID Kod
25137
Detalji
Površina
130 m2
Sobe
4
ID Kod
24156
Detalji
Površina
190 m2
Sobe
6
ID Kod
22636
Detalji
Površina
125 m2
Sobe
5
ID Kod
22061
Detalji